Populære fløterhistorier

Husflidshytta ved Gammelsagmaro ble i går fylt til randen av interesserte tilhørere, da Helgeland museum og prosjekt «Vefsna regionalpark» inviterte til fortellerkveld om lokal tømmerfløting.
Are Halse og Arild Tokle presenterte bilder og beskrivelser av ulike tømmerfløter-innretninger som er registrert i regionen, både tømmerrenner, lensefester, båtdrag og skogstuer. Dette er samlet inn gjennom det pågående prosjektet «Fløteranlegg i Vefsnas nedslagsfelt».
4 mann som deltok på tømmerfløting i Grane fram til 1968 delte noen av sine minner med publikum, med Are som intervjuer. Disse var: Ole Finseth, Asbjørn Storfors, Karlot Elvetun og Torstein Lund (se bilde). Et godt voksent publikum på hele 76 stykker, fra både Grane, Vefsn og Hattfjelldal, fikk høre både dramatiske, humoristiske og nøkterne historier fra  fløterarbeidet. Blant publikum var det også flere som kunne bidra med historier, deriblant tømmermålerne Alf Farbu og Bjarne Fossland. Også Leif Bogfjelldal, Hans Stenvik, Gunnar Lien og Kjell Øksendal hadde beretninger fra «gamle dager», til stor fornøyelse for oss som hørte på.
Det er stor interesse for slike tilstelninger, og denne typen kunnskapsformidling er et satsingsområde både i prosjektet og for Helgeland museum framover.
På grunn av stor interesse vil det bli arrangert en oppfølgingskveld til denne i Hattfjelldal ca midten av mai. Mer informasjon om dette vil komme.

Hvis du vil ha mer informasjon eller har noe å bidra med til fløterprosjektet er det bare å ta kontakt med Are Halse (911 79 802), Arild Tokle (916 22 010) eller Håmund Ivarrud (480 28 593).


Les også

Opptur for lokal byggebransje

Vi har tatt en prat med tømrerfirmaene i Grane for å sjekke temperaturen i byggebransjen, og det er veldig positive […]

Handelsvekst i Grane i sommer

Etter en spesiell vår med restriksjoner i forhold til koronapandemien har handelen i Grane tatt seg kraftig opp. GNU har […]