Birøkt – Spennende attåtnæring

Lørdag 10. januar møttes flere interesserte fra Helgeland, derav to fra Grane, til nybegynnerkurs i birøkt på Trofors. Kurset arrangeres av Helgeland birøkterlag, og instruktør var Kitty Vassdal fra Majavatn.

Bisamfunnet er et fascinerende fagområde og dette er grunnen til at mange velger birøkt som hobby eller som næring. Men for å bli flink birøkter er det ikke nok bare å være interessert, lese om bisamfunnet og kikke ned i en kube. En må ha tålmodighet nok til å sette seg grundig inn i faget, og en må kunne arbeide rolig og behersket når man steller med biene. Produksjon av honning kan gi en bra inntekt i gode år. For mange utgjør birøkt hele eller deler av et årsverk. Ca. 250 kuber regnes som et årsverk.

Lørdag var del 1 av kurset, med introduksjon til bier og birøkt. Videre vil deltakerne få tilbud om å delta på nybegynnerkurs del 2, som er et mer omfattende teoretisk og praktisk kurs. Dette vil  være nødvendig fagballast til å kunne stelle egne bier. Neste trinn er kurs del 3 samt kompetansekurs som sertifiserer birøkterne.

Det produseres i dag for lite honning til å dekke det norske markedet, og birøkt er en aktuell produksjonsnæring for flere enn de 3000 (de fleste som attåtnæring) som driver på landsbasis i dag.

Er du interessert i birøkt på Helgeland kan Kitty Vassdal bistå og formidle kontakt videre.

Info finner du også på www.norbi.no


Les også

Besøkssenter skog

Grane næringsutvikling har den siste måneden jobbet sammen med Grane kommune og Helgeland museum for å få et besøkssenter skog […]

Vi søker daglig leder, 2.gangs utlysning

Grane næringsutvikling AS skal bidra til positiv og bærekraftig utvikling av næringsliv og lokalsamfunn. Selskapet er eid av lokalt næringsliv […]